Speciální maso pro všechny?
Popravdě jsem si před samotným poslechem o knize argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy nic moc nečetla. Už samotný fakt, že autorka vyhrála v roce 2017 v prestižní literární soutěži Clarin, mě navnadil. Po zaposlouchání se dostavil šok. Nebudu nic přikrášlovat, kniha obsahuje nechutnosti, u kterých by se mohl jednomu zvedat žaludek. Nicméně téma je velmi dobře zpracované a popsané tak, že i když nechcete, reálně si dokážete scény a situace v mysli vykreslit.
Kniha pojednává o dystopii. Světem se začal šířit nebezpečný virus, který přenášejí všechny druhy zvířat. Zvířecí maso je zakázáno, všichni domácí mazlíčci musejí být utraceni. Ovšem hlad a chuť po mase je mnohem silnější. Společností hýbe kanibalismus. Jsou založeny speciální pěstírny a stanice, kde se lidé chovají jen za účelem potravy. Existují lidská jatka, kde jsou lidské bytosti zpracovávány a posílány dál do obchodů. Tito lidé pro krmné účely nemají žádná práva, netuší, jak společnost funguje. Je s nimi nakládáno tak, jako tomu bylo se zvířaty. Hned po narození se jim vyrvávají jazyky, neučí se žádné řeči. Jsou ocejchovaní, aby nemohlo docházet k jejich zneužívání. Za černý obchod s lidským masem či sexuální zneužívání hrozí trest smrti. Svět se tak rozděluje na zaryté masáky a vegany, kterým tento způsob konzumace přijde nechutný. Přitom vlastně pouze zvířata vystřídali lidé. Na celém procesu se nic nemění.
Garantuji vám, že během čtení nebo poslechu nebudete mít na maso chuť. Jde vlastně o jednoduchou otázku: Vážně je nutné jíst maso každý den? Nedokážeme se bez něho obejít alespoň pár dní v týdnu?
Celý příběh se odehrává v Argentině, v zemi, která je proslulá svými masovými recepty. Různé zvrhlosti, zaryté postupy, zákony a pravidla popisuje Marcos Teja, provozní ředitel mrazíren. Vzpomíná na své dětství, bezcitnou sestru, vřelého otce. S ním a jeho manželkou si život nehezky pohrál. Je nešťastný v mrazírnách, ovšem nevidí nikde kolem sebe východisko. Až do chvíle, kdy mu je věnována mladá samice do domácího chovu na maso. Tím se jeho život změní.
V knize se setkáváme s vědci, řezníky, zdravotníky. Nahlédneme pod pokličku zákonům, které se po velkém převratu v masovém průmyslu změnily.
Autorka nechává volné pole pro naše vnímání a rozhodování, nenadržuje žádnému názoru a neodsuzuje žádný směr výživy. To jsem na knize velmi ocenila.
Námět je rozhodně originální a zároveň brutální. Několikrát jsem si pomyslela, že i pravděpodobný. Mrazivá představa.
Nikoho už tedy nemůže překvapit přebal knihy, který je trefný. Během poslechu jsem kvitovala menší podíl hudebního podkresu, který mezi kapitolami zazníval. Klidný hlas Jakuba Gottwalda byl tou nejlepší volbou. Dokázal se sžít s hlavní postavou a vytvořil mi její jasné rysy. Díky němu byla celá audiokniha vstřebatelnější.
Kniha rozhodně není pro povahy se slabými žaludky. Budete ale zároveň fascinováni, jak dokázala celý proces zpracování lidského masa a různé zvláštnosti Agustina Bazterrica popsat. A stoprocentně vás překvapí nečekaný zvrat a konec příběhu.
Název audioknihy | Znamenitá mrtvola |
Autor | Agustina Bazterrica |
Interpreti | Jakub Gottwald |
Vydavatelství | OneHotBook |
Délka | 5 hodin 55 minut |
EAN | 8594169485454 |
www.onehotbook.cz |
Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým za spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.
Mezi autory OneHotBook patří například Kateřina Tučková, Tereza Boučková, Jaroslav Rudiš, Jiří Šulc, Jiří Hájíček, Vilma Kadlečková, Petra Soukupová, Evžen Boček, Stieg Larsson, Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen, Peter May, Henning Mankell, Lars Kepler, David Mitchell, Haruki Murakami, Gillian Flynn, Lyndsay Faye, Tom Robbins a další.