Zelný salát – vitamínová bomba a mňamka k tomu
Suroviny
1300 g bílého hlávkového zelí
500 g červené papriky
250 g mrkve
250 g cibule
1/2 sáčku DEKA (50 g)
200 g cukru krupice
120 – 130 ml octa
120 ml oleje (možno i vynechat nebo dát méně)
feferonky, křen (pokud chcete mít salát pikantní)
Postup
Zelí nakrouháme, papriku nakrájíme na proužky, mrkev nahrubo nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme vše ostatní, smícháme, ochutnáme a podle potřeby přidáme ocet, nebo cukr, sůl nedáváme, je v Deku. Natlačíme do sklenic na závit a dáme do chladničky, nebo na jiné chladnější místo, třeba do sklepa, na den až dva proležet. Pak odebíráme podle potřeby. Můžeme si i upravit poměr ocet-cukr podle své chuti.