Zajušiny perníčky
Každým rokem před Vánoci usedám k voňavé práci a tou jsou mé oblíbené perníčky. A tady je můj recept na jejich přípravu.
Příprava těsta není vůbec náročná.
Vezměte si dvě větší mísy a do jedné z nich vložte a zamíchejte tekuté věci:
2 lžíce medu
60 g Hery nebo másla (nechat předem rozehřát)
2 rozkvedlaná celá vejce
Do druhé mísy vložte a promíchejte sypané věci:
400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření (mletý hřebíček, skořice a badyán)
Veškeré suroviny spojte a těsto opravdu pořádně zpracujte. Zabalte jej do celofánu a nechte tak dva dny uležet v lednici.
Poté vyválejte plát silný asi tak 3 až 4 mm a z něj vykrajujte různé tvary, které poté budete zdobit.
Perníčky pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C. Doporučuji hlídat a radovat se u trouby, jak se perníčky pěkně tvarují a “rostou”. Po upečení ještě horké potírám bílkem, do kterého přidám trošku kakaa. Perníčky jsou díky tomu hnědší a krásně lesklé. Druhý den je pak můžeme zdobit bílkovou polevou:
160 g až 200 g moučkového cukru (nejlépe 2x přesát)
10 kapek šťávy z citrónu
1 bílek
1 lžička Solamylu (škrobu)
Z bílku ušleháte sníh, přidáte cukr, kapky citrónu a nakonec ještě Solamyl. Můžete přidat i potravinářské barvivo.
Nachystáte si igelitový sáček na tvoření s malinkou dírkou v rohu (anebo si koupíte už hotový na trhu), který pak naplníte připraveným sněhem. A pak se už jen soustředíte na zdobení. Kreativitě se meze nekladou. Nebojte se zapojit svoji fantazii. Já používám na dozdobení stříbrné a zlaté cukrářské perličky. Věřte mi, že to perníčkům dodá tu správnou vánoční atmosféru.
Ať se vám perníčky podaří a úsměv máte na tváři,
Vaše Zajuša (www.fler.cz/zajusa)