Využívejme místní produkty
Komunitní škola Rosice, o. s. zrealizovala další vzdělávací kurz na téma Využívejme místní produkty konaný v rámci projektu OVPK „Pojďme se učit v naší komunitní škole“.
Kurz probíhal dva pátky za sebou ve dvou pětihodinových blocích na statku manželů Lechnýřových, protože si vystavěli venkovní pec na chleba a vybudovali sýrárnu na výrobu kozích sýrů. Cílem bylo získat poznatky o výrobě sýrů a chleba a také si jejich výrobu vyzkoušet.
První část nás absolvovalo 16 zájemců. Seznámili jsme se nejen s teorií, ale i praktickou přípravou a výrobou různých druhů sýrů (např. ricotta z kozího či kravského mléka, oštěpek, lisovaný sýr s bilinkami, popř. i naložený do bílého vína, tvrdý sýr Čedar).
Přijemným zážitkem pro nás bylo občerstvení z místních produktů na jehož přípravě jsme se podíleli. Upekli jsme si chléb, utloukli máslo a vyrobili sýr. Nepohrdli jsme ani ochutnávkou místních specialit, kozím sýrem feta naloženým v oleji, mléčně zkvašenou zeleninou a k tomu domácím žitným chlebem. Přestože byl týden starý velmi nám chutnal. Zhlédli jsme také zajímavý dokument o ruční výrobě sýra ve Francii. Lektor kurzu pan Vladimír Lechnýř názorně předvedl, jak lze i s minimálními náklady vyrobit lahodný sýr.
Druhý víkend přišlo na statek osmnáct zájemců s představou že si domů odnese vlastnoručně upečený bochník. Čersvě namletá mouka, kvásek a rozpálená pec byly připraveny. Mouka, kvásek i voda musí mít stejnou teplotu. Když bylo zaděláno a čekalo se na vykynutí těsta, byl čas na spoustu otázek a informací, jak upéci chutný chléb.
Občerstvení, lisovaná ricotta naložená ve víně s bylinkami, vyuzený oštěpek od pana Lechnýře, a domácí žitný chléb s máslem završilo příjemně strávený víkend.
Po vykynutí a odvážení těsta, odpočívalo těsto ještě v ošatkách. V mezičase jsme si mohli vyzkoušet dojení koz a stavbu z vrbových prutů a dozvěděli jsme se o životě rodiny na statku. Vyvrcholením bylo sázení bochníků do pece. Všichni jsme byli aktivní, zapojovali se maximálně do všech připravených aktivit a byli nad míru spokojení. Každý z nás si na závěr odnesl nejen certifikát, ale i svůj vlastnoručně upečený bochník chleba.
Jako účastník a pozorovatel průběhu kurzu musím konstatovat, že lektor Vladimír Lechnýř odvedl naprosto dokonalou práci.
Závěrečná akce celého projektu
„Dny učících se obcí“
se bude konat v Rosicích
dne 21. září 2013 od 9,00 – cca 15,00 hodin.
Program proběhne na několika místech obce:
- Permanent breakfast (připravená snídaně s ochutnávkami z místních zdrojů), ZŠ od 9,00 hodin
- Videoprojekce z proběhlých kurzů, ZŠ od 10,00 hodin průběžně
- Zkouška e-allerningu, ZŠ od 10,00 hodin průběžně
- Soutěžní kvíz o historii obce, Rosice od 11,00 hodin start u křížku Na Sklepích, cíl v MŠ
- Doprovodné aktivity (kuličkiáda, petang), MŠ od 12,00 hodin
Srdečně zveme nejen občany Rosic, ale i všechny jejich přátele k příjemnému a aktivnímu prožití sobotního dne.
Akce se koná za každého počasí a všechny Vás srdečně zveme.