Úterý, 13.5.2025
Ostatní volný časVolný časVzdělávání

Využívejme místní produkty

Využívejme místní produktyKomunitní škola Rosice, o. s. zrealizovala další vzdělávací kurz na téma Využívejme místní produkty konaný v rámci projektu OVPK „Pojďme se učit v naší komunitní škole“.

Kurz probíhal dva pátky za sebou ve dvou pětihodinových blocích na statku manželů Lechnýřových, protože si vystavěli venkovní pec na chleba a vybudovali sýrárnu na výrobu kozích sýrů. Cílem bylo získat poznatky o výrobě sýrů a chleba a také si jejich výrobu vyzkoušet.

První část nás absolvovalo 16 zájemců. Seznámili jsme se nejen s teorií, ale i praktickou přípravou a výrobou různých druhů sýrů (např. ricotta z kozího či kravského mléka,  oštěpek,   lisovaný sýr s bilinkami, popř. i  naložený do bílého vína, tvrdý sýr Čedar).

Využívejme místní produktyPřijemným zážitkem  pro nás bylo občerstvení z místních produktů na jehož přípravě jsme se podíleli. Upekli jsme si chléb, utloukli máslo a vyrobili sýr. Nepohrdli jsme ani ochutnávkou místních specialit, kozím sýrem feta naloženým v oleji, mléčně zkvašenou zeleninou a k tomu domácím žitným chlebem. Přestože byl týden starý velmi nám chutnal. Zhlédli jsme také zajímavý dokument o ruční výrobě sýra ve Francii. Lektor kurzu pan Vladimír Lechnýř názorně předvedl, jak lze i s minimálními náklady vyrobit lahodný sýr.

Druhý víkend přišlo na statek osmnáct zájemců s představou že si domů odnese vlastnoručně upečený bochník. Čersvě namletá mouka, kvásek a rozpálená pec byly připraveny. Mouka, kvásek i voda musí mít stejnou teplotu. Když bylo zaděláno a čekalo se na vykynutí těsta, byl čas na spoustu otázek a informací, jak upéci chutný chléb.

Využívejme místní produktyObčerstvení, lisovaná ricotta naložená ve víně s bylinkami, vyuzený oštěpek od pana Lechnýře, a domácí žitný chléb s máslem završilo příjemně strávený víkend.

Po vykynutí a odvážení těsta, odpočívalo těsto ještě v ošatkách. V mezičase jsme si mohli vyzkoušet dojení koz a stavbu z vrbových prutů a dozvěděli jsme se o životě rodiny na statku. Vyvrcholením bylo sázení bochníků do pece. Všichni jsme byli aktivní, zapojovali se maximálně do všech připravených aktivit a byli nad míru spokojení. Každý z nás si na závěr odnesl nejen certifikát, ale i svůj vlastnoručně upečený bochník chleba.

 Jako účastník a pozorovatel průběhu kurzu musím konstatovat, že lektor Vladimír Lechnýř odvedl naprosto dokonalou práci.

 

Závěrečná akce celého projektu

„Dny učících se obcí“

se bude konat v Rosicích

dne 21. září 2013 od 9,00 – cca 15,00 hodin.

Program proběhne na několika místech obce:

  • Permanent breakfast (připravená snídaně s ochutnávkami z místních zdrojů), ZŠ od 9,00 hodin
  • Videoprojekce z proběhlých kurzů, ZŠ od 10,00 hodin průběžně
  • Zkouška e-allerningu, ZŠ od 10,00 hodin průběžně
  • Soutěžní kvíz o historii obce, Rosice od 11,00 hodin start u křížku Na Sklepích, cíl v MŠ
  • Doprovodné aktivity (kuličkiáda, petang), MŠ od 12,00 hodin

Srdečně zveme nejen občany Rosic, ale i všechny jejich přátele k příjemnému a aktivnímu prožití sobotního dne.

Akce se koná za každého počasí a všechny Vás srdečně zveme.

Využívejme místní produkty

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.