Vánoční kapr trochu jinak
Štědrý den se již blíží a v České republice je tradicí podávat při štědrovečerní večeři kapra s bramborovým salátem. Kapra můžeme udělat na několik způsobů. Kapr na kmínu, na roštu, na zelenině, kapr ve směsi, v pikantní úpravě, v sýrovém těstíčku či kapr na slanině. Kdo se nechce úplně odtrhnout od tradic, avšak zkusit něco jiného, může zkusit jednu z těchto variant. My si řekneme, jak se dělá kapr v sýrovém těstíčku.
Ingredience:
1 kg kapra
citrónová šťáva
zelená petrželka
sůl
mletý černý pepř
100 g tuku
30 g másla
1 dl smetany
5 vajec
80 g tvrdého sýra
Postup přípravy:
Očištěné a osušené porce kapra pokapeme citrónovou šťávou, přidáme nasekanou petrželku a necháme odležet v chladu. Asi po 15-ti minutách porce osolíme, okořeníme a z obou stran opečeme na rozehřátém tuku. Přeložíme do širší mísy, polijeme smetanou rozšlehanou s vejci, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v předehřáté troubě. Povrch nakonec pokapeme rozpuštěným máslem a ihned podáváme s bramborami.