Tip na dobrotu – Vanilkové muffiny
Ingredience:
vejce 4 kusy
sůl 1 špetka
cukr třtinový 125 gramů
čokoláda na vaření 100 gramů
máslo 125 gramů
cukr vanilkový 2 balíčky
mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
kypřící prášek do pečiva 1 balíček
pudinkový prášek vanilkový 1 lžíce
mléko 4 lžíce
Postup:
Do misky vložíme změklé máslo nakrájené na menší kousky. Přidáme větší část cukru, oba vanilinové cukry a žloutky a vše vyšleháme na hladký krém. Polohrubou moukou promícháme s práškem do pečiva a pudinkovým práškem, směs postupně přimícháme do žloutkového krému a pak po částech přimícháme vlažné mléko. Nakonec zlehka vmícháme nastrouhanou čokoládu a tuhý sníh ušlehaný z bílků, špetky soli a zbylého cukru.
Těsto naplníme do formiček na muffiny (plníme je jen do tří čtvrtin), vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 40 minut.
Když si necháte trochu nastrouhané čokolády stranou, nasypte ji těsně před dopečením na muffiny.