Vaříme s Chrudimkou – Hruškový kompot
Suroviny:
500g hrušek
100g cukru krupice
250 ml vody
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička mleté skořice
1 lžička hřebíčků
Postup:
Hrušky oloupeme, nakrájíme, vykrojíme jádřince a pokapeme citrónovou šťávou, aby nám nezhnědly. Vodu smícháme s cukrem, nakrájenými hruškami, skořící a hřebíčky. Přivedeme vše k varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí a hrušky nezměknou. Podáváme teplé nebo studené.
Tip k receptu:
Pokud připravujete hruškový kompot pro děti, použijte skořici celou, abyste ji po dovaření (spolu s hřebíčkem) mohli odstranit. Rovněž doporučujeme snížit množství použitého cukru, protože hrušky jsou velmi sladké samy o sobě.