Recepty a vařeníVolný čas

Smetanovo-kokosový jablečník

Ingredience

Těsto
5 vajec
4 lžíce krupičkového cukru
6 lžic polohrubé mouky
½ prášku do pečiva


Náplň
1 kg jablek
4 PL cukru
1 ČL skořice
1 lžíce rumu
1 větší sáček piškotů

Kokosová hmota
100 g kokosu
3 tučnější zakysané smetany
150 ml mléka
1 PL cukru
Granko

Smetanovo-kokosový jablečník

Postup

Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka zamícháme sníh z bílků.

Rozetřeme na vymaštěný a moukou nebo strouhankou vysypaný vyšší plech a dáme do vyhřáté trouby péct. Po upečení necháme korpus vychladnout. 

Mezitím dáme oloupaná a na kousky pokrájená jablka dusit. Do nich přidáme cukr, skořici a rum. Neměla by být úplně rozdušená. Do hotových jablek přidáme rozválené asi 4 hrsti piškotů a necháme vychladnout. Do kastrolku dáme 150 ml mléka, do něho nasypeme kokos a cukr a necháme vařit až se mléko vyvaří. Musíme hlídat, aby se kokos nepřipálil. Po vychladnutí zamícháme do zakysané smetany.

Na vychladlý korpus natřeme jablečnou náplň. Tu poklademe piškoty a na ně nalijeme kokosovou hmotu, kterou pěkně rozetřeme a posypeme Grankem. 

Dáme do ledničky přes noc, aby všechno dobře ztuhlo.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.