Smetanovo-kokosový jablečník
Ingredience
Těsto
5 vajec
4 lžíce krupičkového cukru
6 lžic polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
Náplň
1 kg jablek
4 PL cukru
1 ČL skořice
1 lžíce rumu
1 větší sáček piškotů
Kokosová hmota
100 g kokosu
3 tučnější zakysané smetany
150 ml mléka
1 PL cukru
Granko
Postup
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka zamícháme sníh z bílků.
Rozetřeme na vymaštěný a moukou nebo strouhankou vysypaný vyšší plech a dáme do vyhřáté trouby péct. Po upečení necháme korpus vychladnout.
Mezitím dáme oloupaná a na kousky pokrájená jablka dusit. Do nich přidáme cukr, skořici a rum. Neměla by být úplně rozdušená. Do hotových jablek přidáme rozválené asi 4 hrsti piškotů a necháme vychladnout. Do kastrolku dáme 150 ml mléka, do něho nasypeme kokos a cukr a necháme vařit až se mléko vyvaří. Musíme hlídat, aby se kokos nepřipálil. Po vychladnutí zamícháme do zakysané smetany.
Na vychladlý korpus natřeme jablečnou náplň. Tu poklademe piškoty a na ně nalijeme kokosovou hmotu, kterou pěkně rozetřeme a posypeme Grankem.
Dáme do ledničky přes noc, aby všechno dobře ztuhlo.