Neděle, 8.9.2024
Recepty a vařeníVolný čas

Sen o výrobě dortů

Sen o výrobě dortůJak vznikal v Markovicích sen o výrobně dortů? O tom Vám bude vyprávět sama majitelka Mirka Stará.

To, že jsem začala studovat cukrařinu byla vlastně taková náhoda, která se, jak se později ukázalo, vyplatila. Když jsem v roce 2002 končila tříletý obor a dostala do ruky výuční list, najít práci v oboru byl docela oříšek. Přece jen nás vycházelo asi 30, co měli stejný obor.

Nakonec se mi to ale povedlo a i přesto, že jsem nezůstala dlouho , to byla dobrá zkušenost. Postupně jsem vyzkoušela i jiná zaměstnání a také jsem přivedla na svět dvojčátka. Asi v roce 2008, když jim byl rok, přijela na návštěvu kamarádka a chtěla po mně dort. Snaha o to ji vysvětlit, že nepeču byla zbytečná, prostě mi nedala na výběr, a tak jsem sedla k počítači a začala hledat z čeho a hlavně jak nejlépe. Dort si tehdy nadšeně odvážela a já se zpětně musím trochu smát tomu jak vypadal. Potah byl kostrbatý a kdo dělá dorty ví, že tyhle věci se už těžko dají zamaskovat. I přesto jsem byla spokojená a pyšná na to, že jsem to znova zkusila. Přece jen začátky nejsou lehké u ničeho.

Trvalo mi po té dva roky, než jsem se začala pečení dortů věnovat více. Přihlásila jsem se tehdy na internetovou stránku plnou dortů , rad a receptů a začala jsem sdílet svoje zážitky o pečení s ostatními “nadšenci”. V tu dobu už jsem pekla pro rodinu dorty třeba ve tvaru pařezu a nebo mašinek.

Postupně se kladné ohlasy rodiny začaly rozšiřovat i do okolí jejich přátel a tak jsem začala tvořit i pro ně. Celou dobu se mnou “dortovaly” moje dvě děti, kupodivu mi nesypaly cukr po zemiani mouka nelítala vzduchem, ale naopak byli moc hodné a pokud nepozorovaly co zrovna tvořím, šly si hrát a nechaly mě v klidu pracovat. To že technika tvoření dortů se za těch pár let změnila, vám nemusím vyprávět a tak jsem se stále snažila držet krok. Blížil se ale konec mateřské a nastalo dilema, co teď.Neměla jsem se kam vrátit do práce a najit práci s dvěma dětmi bylo skoro nemožné. Obzvlášť v době ,kdy z televize a rádia stále znělo slovo krize.

Sen o výrobě dortů

A v té době mě napadl pro někoho asi bláznivý nápad. Domek na zahradě, který měl sloužit jako zahradní domek, předělat na výrobnu. Stálo to mnoho dřiny mého muže a spousty nervů nás všech, ale povedlo se. Po roce a půl jsem mohla přestěhovat svoje nashromážděné pomůcky, formy a hlavně nápady o pár metrů dál z naší kuchyně. Radost byla veliká , a to nejen moje, ale především si asi oddychla naše kuchyň a členové rodiny.

Ovšem ani mě se nevyhnou veselé příhody, jako třeba když jsem chtěla dát umíchat těsto na perníky a nasypala jsem, nadšena z toho jak si ulehčím práci, do stroje suroviny a uvedla ho do chodu. Ovšem to by tam té mouky nesmělo být tolik, že při první otáčce jsem ji měla všude okolo stroje a na zdi. Ulehčení práce se sice povedlo, ale než se těsto umíchalo, nezbylo mi nic jiného, než po sobě uklidit. Nevyhýbají se mi ani takové věci, jako třeba změna věku.Vezla jsem dort k rodinným známým a nadšeně jsem jej předávala s číslem 4. Tehdy se známá začala smát, že ale malému už je 7. Naštěstí to šlo opravit na místě.

Sen o výrobě dortů

Snažím se ale řídit tím, že ne vždy se dort musí povést na 100% vzhledově , ale musí být dobrá chuť. A protože již dávno není v módě máslový krém, i když samozřejmě jsou i tací, kterým stále lahodí ona klasika, snažím se do dortu dostat především lehké náplně plné ovoce, tvarohu, smetany a podobných dobrot. Ve většině případů se vyhýbám umělým přísadám.

Ale třeba napadlo by vás, že lze dort naplnit i pařížskou šlehačkou? Ano, jde to. Tajemství je v mantinelech, které udrží tyto náplně tam kde mají být, aby se nedotkly potahu, který by ihned rozpustily. Ale nejen potažené dorty , ale také čokoládové je možné si objednat. Na čokoládu lze aplikovat barevný potisk a tu následně mnoha způsoby naskládat po obvodu dortu. Stále se pokouším přijít na nové způsoby, jak tyto dorty zdokonalit.

Sen o výrobě dortů

Pro ty, kteří nemají sladké moc v lásce mám dobrou zprávu, že i slané dorty se dají vyrobit.

Možná nápad rozjíždět v dnešní době podnikání zní pro někoho jako risk, ale já věřím, že se mi povede ho rozjet. A především si přeji, aby jste byli spokojeni a rádi se ke mě vraceli.

Mirka Stará

 

 

Kontakt: staramirka@seznam.cz, www.zofi.estranky.cz, tel.: +420732542849

 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.