Jak připravit ratatouille
Ratatouille (vyslovováno [ratatuj]) je tradiční francouzské zeleninové jídlo ne nepodobné našemu leču, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm.
Dobře ochucené a provoněné tymiánem se nejlépe hodí jako příloha k pečenému nebo grilovanému masu nebo i jako hlavní jídlo. Příprava ratatouille je jednoduchá a výsledek září všemi barvami.
Ratatouille je většinou servírována jako příloha k masu nebo jinému jídlu, někdy je podávána i samostatně, většinou s chlebem, někdy se taky používá jako náplň do palačinek.
Suroviny:
4 rajčata
1 lilek
2 cukety
2 papriky (nejlépe mix všech barev)
1 cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce tymiánu
1 lžička rozmarýnu
podle chuti sůl a pepř
Postup:
Nejdříve si připravíme zeleninu. Lilek pokrájíme na plátky, osolíme a necháme 20 minut vypotit, tím se zbaví přebytečné hořkosti. Poté ho rozkrájíme na čtverečky. Cukety oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriky očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli také.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Nejdřív na něm osmažíme papriky a cibuli, poté přidáme rajčata, lilek a cuketu. Prolisujeme do pánve česnek. Osolíme, přisypeme koření a dusíme 20 minut na otevřeném plameni.
Jakmile je vydušená většina šťávy, je jídlo hotové a můžeme podávat. Pokud servírujete ratatouille jako hlavní jídlo, volte k němu rýži.
Tento pokrm hraje důležitou roli ve stejnojmenném animovaném filmu z roku 2007.