Postřehy z Paříže
recenze knihy
David Lebovitz – Sladký život v Paříži
„Zvedl jsem se tedy z pohovky, oholil se, převlékl do kalhot, vzal si vyžehlenou košili, ponožky a nazul boty. Pak teprve jsem mohl popadnout pytel s odpadky…A tehdy, mes amis, jsem si uvědomil, že se ze mě stal Pařížan.“
David Lebovitz, Američan, který se přestěhoval do Paříže, čímž si splnil sen, je autorem několika kuchařek. Nyní u nás vyšla jeho kniha Sladký život v Paříži. Pokud vás zajímá Paříž z jiného úhlu pohledu než její historie, památek nebo módy, mám namysli z pohledu gastronomie, chování Pařížanů a toho, jak není pro cizince snadné zapadnout, sáhněte po této knize. Najdete v ní nejrůznější postřehy ze života v Paříži prokládané recepty na slané ale především sladké pokrmy.
Autor píše s nadhledem, nadsázkou a s lehkou ironií o tom, co ho v Paříži potkalo, překvapilo, potěšilo nebo i zahanbilo. Občas na vaší tváři vykouzlí potutelný úsměv a někdy vám bude vrtat hlavou, zda si z vás nedělá legraci a opravdu tací Pařížané jsou.
„Pařížané vždycky hrozně spěchají, nejzběsileji, pokud stojí ve frontě za vámi. Jsou zoufalí, že nestojí tam, kam podle svého názoru patří: před vámi.“
„Zjistil jsem, že jakmile se tady něčeho dotknete, jste už téměř povinni si to koupit. Takže pozor, kam položíte ruku.“
„Možná nám připadá legrační a někdy také nesnesitelné, že ve Francii mají toalet málo a že jsou daleko od sebe, oni zase považují za très bizzare, že my bereme hosty na velkou obhlídku našich domovů a nevynecháme ani ložnice a koupelny.“
V Paříži jsem byla dvakrát a hned při první návštěvě, mě uchvátila a to nejen svými památkami, ale i mentalitou lidí, kteří, jak se zdá, si svůj život užívají. A pokud bych měla hovořit o jídle, tak stejně jako David Lebovitz miluje čokoládu, já nedám dopustit na crępes, palačinky, a to s nutelou.
V knize najdete na pět desítek receptů na nejrůznější francouzské pochutiny, za všechny jmenujme čokoládový dort, který se chystám při nejbližší příležitosti vyzkoušet, čokoládové palačinky, madlenky s citronovou polevou, čokoládové makronky, ale i vepřová žebírka, dušeného krocana nebo koláč se slaninou a sýrem s modrou plísní. Doporučuji recepty číst jen s plným břichem nebo se vám vážně začnou sbíhat sliny a poběžíte do kuchyně alespoň pro proužek čokolády. Trochu mě mrzí, že v knize nejsou fotografie k receptům, což by ještě více podráždilo naše chuťové pohárky.
Kniha je rozdělena do devětadvaceti kapitol, v nichž se dočteme o tom, jaké zlozvyky mají Pařížané – předbíhání ve frontách, vrážení do lidí na ulici (autor používá termín bousculeurs), neochotě nalít návštěvě vodu a spoustě dalších. Sama kniha je ale především o jídle. Autor vypráví, jak objevoval svoje oblíbené obchody, a to nejenom ty s potravinami, jejich seznam naleznete na konci knihy. Nejvíce mě pobavila kapitola, v níž líčí, jak bylo skoro nemožné získat ve Francii vízum a jak mu v tom pomohlo jeho kuchařské umění.
„Představte si, že byste byli rodiči hromady hodně neukázněných dětí. A pokaždé, když začnou zlobit nebo mají záchvat vzteku, byste to vzdali a dali jim všechno, co chtějí. Teď si představte, jak budou vypadat, až budou dospělí. Co si myslíte, že budou dělat, kdykoliv budou něco chtít? Vítejte v mém světě.“
Pokud umíte alespoň základy francouzštiny, můžete si zopakovat několik slovíček nebo se naučit nějaká nová. Já se přiznávám, že francouzsky umím akorát bonžůr, i přesto mi v knize se sem tam objevující nepřeložené výrazy nevadily, jejich význam se dá odtušit z kontextu nebo pomůže slovník.
Knihu, která zaujme již svojí obálkou, na níž nechybí káva a croissant s pohledem na Eiffelovku, doporučuji všem, kteří touží po odlehčeném čtení o životě v Paříži, jejích obyvatelích a úskalích nakupování a těm, co si rádi připraví nějakou francouzskou pochoutku od mistra cukráře.
„Francouzi hltají knihy se stejným hladem jako Američané brownies. Francie je země čtenářů a spisovatelé jsou tu uctíváni podobně jako hráči profesionálního fotbalu v Americe.“
Hodnocení: 85 %
Název knihy: Sladký život v Paříži
Autor: David Lebovitz
Překlad: Jana Drápalíková
Žánr: moderní kuchařky, čtení pro ženy
Nakladatelstvi: MOTTO
Datum vydání: 20. 2. 2017
Doporučeno od: +15 let
EAN: 9788026708315
Počet stran: 320
Formát: 125 x 205 mm
brožovaná lepená s chlopněmi
E-shop: kniha – http://knihy.cpress.cz
Ukázková kapitola: http://knihy.CPress.cz
Databáze knih: www.DatabazeKnih.cz
Motto je nakladatelství s pozitivním nábojem. Vydává kvalitní českou, převážně humoristickou beletrii a romány předních českých spisovatelek (Halina Pawlowská, Ivanka Devátá , Irena Obermannová, Barbara Nesvadbová). Objevuje i nové autorky (Eva Rýznerová, Michaela Klevisová) a uvádí na trh knihy nových žánrů, například foodwritingové romány Říkal jsi, Ti amo a Oběd v Paříži, které kombinují příběhy o lásce s recepty. Významnou součástí portfolia tohoto nakladatelství jsou kvalitní detektivky severských, anglických a amerických autorů. Nejen ženám jsou pak určeny tituly z oboru populární psychologie.
Albatros Media a. s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zastřešuje knižní nakladatelství Albatros, B4U Publishing, BizBooks, Computer Press, CooBoo, CPressPlus, Edika, Fragment, Management Press, Motto, XYZ, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.