Pomerančová marmeláda
Doba přípravy: asi 25 minut
Vystačí na: asi 4 sklenice á 375ml
Přísady:
nakrájená kůra z 3 chemicky neošetřených pomerančů
500g pomerančových filátek (asi z 9 větších pomerančů)
500ml 100% pomerančové šťávy
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
500g cukru
Postup:
1. Pomeranče omyjeme teplou vodou a osušíme. Oloupeme velmi tenkou vrstvu kůry a nakrájíme na jemné proužky nebo můžeme použít škrabku na citrusy. Všechny pomeranče vyfiletujeme a rozmixujeme.
2. Do velkého hrnce vložíme rozmixované pomeranče, šťávu a kůru. Obsah balíčku Gelfix Extra smícháme s 2 PL cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme.
3. Přidáme zbytek cukru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut.
4. Na taliřek kápneme 1-2 KL právě svařené marmelády. Pokud je po vychladnuti málo tuhá, vmícháme ještě 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker.
5. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Poznámka: Milovníci zázvoru si můžou marmeládu dochutit kouskem strouhaného zázvoru.