Recepty a vařeníVolný čas

Pohlreich se těší na mořské ježky a Hejlík na nadívaná holoubátka – BEKO Fresh festival 2019

BEKO FRESH festival, který se chystá na dostihové závodiště o víkendu 15. – 16. června, by se letos dal nazvat festivalem zážitkovým. Nejen, že se budou prezentovat ty nejlepší restaurace z celé České republiky svými vybranými pochoutkami, ale ochutnat bude možné i opravdu extrémní jídla – mořské ježky, šneky po toskánsku, bizoní burger nebo nadívaná holoubata. Stálicí festivalu zůstává Zdeněk Pohlreich, návštěvníci se mohou těšit i na Romana Vaňka, Radka Davida, Ivana Vodochodského a také autora Gastromapy Lukáše Hejlíka.

Trendem doby jsou zážitky a gastronomie v tomto ohledu nezůstává pozadu. Festival jsme proto letos pojali zcela jinak a chceme, aby lidé ochutnali nejen extrémní jídla, ale zažili také jejich netradiční přípravu, například na uhlících, ohni nebo ve food trucku,” vysvětluje pořadatel festivalu Petr Jirásek. “Oslovili jsme proto nejen nejlepší restaurace z Pardubic a okolí, ale vybrali jsme ty nejlepší podniky z celé republiky,” dodává.

Jak si vybrat, co ochutnat?

Z pestré nabídky si nebude lehké vybrat. Jak na to jde na food festivalech herec, autor populární Gastromapy Lukáš Hejlík? “Musí se mi líbit nabídka, styl, koncept nebo přístup provozovatele. Já třeba úplně nejdu po nějaké exotice, snažím se jíst především rozmanitě. Jakmile mě něco osloví, tak jdu a ochutnám. Ptám se, snažím se s těmi lidmi bavit, kde působí běžně, a pak je regulérně navštívit v jejich provozu. To je podle mě jedna z výhod food festivalu, že člověk objeví třeba svojí budoucí oblíbenou restauraci.” Dodává, že už vyzkoušel spoustu extrémních jídel, ale na BEKO Fresh festivalu si nenechá ujít nadívaného holuba.

Zdeněk Pohlreich vybírá na festivalech většinou “po čuchu”, ale extrémní jídla nevyhledává. “Já miluju mořské ježky, samozřejmě za předpokladu že jsou zcela čerství. Jinak extrémní věci mě moc nelákají,” říká. Za to si rád pochutná na dobrém víně: “Kvalitní víno je pro mě životní potřeba, mám rád ten čas, kdy je ve sklence něco dobrého a okolo dobrá společnost.

Jako v moravském sklípku

I na milovníky vína je festival letos perfektně připraven, bude zde totiž připravena zcela nová vinařská zóna, která má navodit dojem moravského sklípku. Úplnou novinkou jsou pak řízené degustace vína pro 16členné skupiny osob. Pozor, tady je nutné si místo a vstupenku rezervovat přes webové stránky nebo přímo na místě.

Na opékání buřtů zapomeňte

Že vaření venku na ohni není jen opékání buřtů, to bude chtít návštěvníkům dokázat kočovná škola vaření Fuego, ale také pojízdné “restaurace” – food trucky nebo streed bistra. “Food trucky, to je věc, která u nás měla už dvě vlny, teď nastupuje vlna třetí a myslím, že už konečně na to nastala doba. Spousta restaurací už si k provozu otevírá také food truck. Je to úplně přirozená záležitost, vy samozřejmě dostáváte jídlo, které je k tomu uzpůsobené,” říká Lukáš Hejlík.

 

Webová stránka | Facebook | FB událost | Instagram

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Jakub Rusňák

Mám rád hudbu, filmy, ponocování a hodně moc čaje. Sociální sítě -> /ExRusikk