Jídlo s tradicí – Plněný perník
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 200 g medu
- 140 g cukru moučky
- 1 kypřící prášek
- 90 g másla
- hřebíček
- skořice
- nové koření
Suroviny na griliáš
- 50 g cukru krupice
- 1 dl mléka
- 110 g vlašských ořechů
- citronová kůra
- pomerančová kůra
Postup
Všechny suroviny na těsto promícháme. Hotové těsto necháme odpočinout v chladu 8-10 hodiny. Pak těsto vyválíme na cca 3mm silnou placku a vykrajujeme z ní různé tvary. Vždy potřeme okraj žloutkem a doprostřed dáme náplň a přiklopíme. Povrch naplněných perníčků potřeme žloutkem a posypeme griliášem. Pečeme při 160 ºC 15 – 20 minut.
Mléko s cukrem svaříme, přidáme nastrouhané ořechy a promícháme. Na potření použijeme žloutek a na posypání griliáš.
Griliáš je cukrářská hmota, jejímž základem jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru. Griliáš získává další vlastnosti podle přidaných směsí.