Recepty a vařeníVolný čas

Pastinák setý nebo petržel – znáte rozdíl?

Pastinák je opomíjená kořenová zelenina odvozena od italského slova pasto – jídlo. Před nástupem cukrové řepy se hojně používal jako sladidlo. Víte ale, že pastinák není jen větší odrůda petržele? Pro svůj typický vzhled ho i přesto většina lidí zaměňuje.

Pastinák od petržele jednoduše rozeznáte podle prohlubně v místě růstu natě a majestátní velikosti. Kořen petržele bývá menší a tenčí, vršek je celý pokrytý natí. U pastináku roste nať pouze ze středu vršku, a navíc jeho listy obsahují chloupky. Ty ale nikdy nekonzumujte, protože se řadí do tzv. fotosenzibilujících rostlin a v kombinaci se slunečním zářením může způsobit alergie nebo podrážení pokožky. Využijete pouze kořen blahodárně působící proti křečím hladkého svalstva nebo plody, z nichž snadno připravíte nálev. Často si ho dopřávejte v případě potíží s močovými cestami, měchýřem nebo se zácpou. Kořen pastináku je významný pro svoji uklidňovací schopnost a doporučuje se lidem ve stresu nebo s poruchami spánku.

Vzhled plodin není jedinou odlišnou charakteristikou. Rozdílné jsou i chutě. Pastinák vás překvapí svou jemnou a mléčnou chutí, svým sladším podtónem ho snadno zaměníte s mrkví. Na rozdíl od mrkve je ale bohatší na cenné látky, obsahuje vitamínu C, vlákninu a draslík. Zatímco petržel vás uzemní svou ostřejší chutí vhodnou do vývaru.

Pastinák se doporučuje konzumovat v tepelné úpravě. Můžete jím spolehlivě nahradit mrkev, celer nebo petržel. Konzumovat ho můžete i v syrovém stavu. Vždy ale kořen oloupejte a u větších kusů odstraňte dřevnatý střed. Vhodný je do zapečených receptů. Využijete ho také ke smažení nebo jako přílohu k masu ve formě pyré. Vyzkoušejte Pastinákovo-mrkvové pyré nebo Pastinákové hranolky s bylinkami.


Pastinákovo-mrkvové pyré

Potřebujete:

  • 450 g očištěné a nakrájené mrkve
  • 2 ks na kostičky nakrájeného pastináku
  • 1 ks batáty
  • kousek másla
  • 100 ml vývaru
  • med
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 2 lžíce zakysané smetany

Postup:

Na lžíci másla orestujete pastinák, mrkev, nakrájenou batátu, osladíte medem, opepříte, osolíte a promícháte. Zalijete vývarem a zhruba čtvrt hodiny necháte dusit, odkryjete pokličku a dusíte dalších zhruba 10 minut. Měkkou podušenou zeleninu rozmixujete, zjemníte máslem, dochutíte muškátovým oříškem, případně solí či pepřem, a přidáte zakysanou smetanu.

 

Pastinákové hranolky s bylinkami

Potřebujete:

  • 4 střední pastináky
  • šťávu z ½ citronu
  • 4 – 6 lžic olivového oleje
  • 1 hrst libovolně nasekaných bylinek (například koriandr, rozmarýnu, tymián)
  • 1 hrst nasekané hladkolisté petržele

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Pastinák omyjte, oškrabejte a nakrájejte na stejně velké hranolky. Vezměte velkou mísu a promíchejte v ní olivový olej s citronovou šťávou. Rovnoměrně ve směsi všechny hranolky promíchejte a vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte do křupava zhruba 15 minut, v průběhu pečení alespoň 1x jednotlivé hranolky obraťte, aby se propekly z obou stran. Po mírném zchladnutí posypte bylinkami, petrželí a zakápněte olivovým olejem.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.