Pampeliškový med
Suroviny
400 g pampeliškový květů
1 l vody
1 citron
1½ kg cukru krystal
Postup
Citrón nakrájíme na kolečka a spolu s květy pampelišek povaříme 20 minut při mírné teplotě. Scedíme, z květů i z citrónů vymačkáme maximum tekutiny. Ještě do horkého odvaru přisypeme cukr a vaříme dalších 15 minut. Ještě horký med plníme do sklenic a ihned uzavřeme. Otočíme dnem vzhůru, aby se víčka dobře chytla.
K pampeliškám můžete přidat i další kvítí, například sedmikrásky, nebo listy aromatických bylinek, jako je meduňka či máta či dokonce trochu strouhaného zázvoru pro větší říz. Med tak získá další zajímavé odstíny chutí. Zrovna tak k citrónům je možné přidat ještě pomeranče… zkrátka domácí pampeliškový med můžete vařit podle chuti a fantazie, a každý rok vyzkoušet o trochu jiný.