Nakládaný balkánský sýr
Ingredience
2 cibule, nakrájené na kolečka (můžete použít také červenou)
1 červená paprika, nakrájená na proužky
1 sklenička nakládaných paprik (kozí rohy)
1 sklenička oliv
mletý pepř
tymián
provensálské koření
utřený česnek podle chuti
400 g balkánského sýra, nakrájeného na kostičky
sůl a ocet na dochucení
olej na dolití
Příprava
1. zelenina
Nakrájenou cibuli, papriku a celé kozí rohy dejte do misky. Trochu osolte a zakapejte octem. Přidejte olivy, tymián, provensálské koření, trochu mletého pepře a česnek.
2. sýr
Do směsi zlehka vmíchejte sýr nakrájený na kostky (asi 3 × 3 cm). Vše přemístěte do nádoby s uzavíratelným víkem a dolijte olejem. Uložte do lednice. Během odležení můžete sklenici několikrát obrátit, aby koření, které má sklony sedat ke dnu, rovnoměrně ochutilo celou várku voňavé lahůdky. Za dva až tři dny se do ní můžete pustit.
Sýr ve sklenici je lahodný a krásný na pohled. Zaboduje i jako vlastnoručně vyrobený dárek.