Chrudimské močáky
Ingredience pro 5l zavařovací sklenici:
- okurky nakládačky – spíše větší, přerostlé
- 1¾ l vody
- ½ l octa
- 40 pecek sladidla Cukerín nebo 35 dkg cukru
- 1½ sáčku koření DEKO
Postup:
Okurky dobře očistíme o pořádně propícháme vidličkou na více místech. Poté okurky naskládáme do čistě vymyté 3l zavařovací sklenice. Vodu s octem a kořením DEKO přivedeme do varu, poté odstavíme a přidáme pecky cukerínu nebo cukr a celé zamícháme. Vlažným nálevem pak zalijeme okurky a sklenici dáme do tepla. Je dobré sklenici přikrýt například utěrkou, aby k ní nešlo světlo. Případně lze použít keramickou tmavou nádobu. Po dvou dnech jsou již močáky hotové.
V některých receptech na močáky je ocet nahrazen solí. A jak je děláte vy?
za recept děkujeme Pavle Trojanové z Chrudimi