Medovločkový koláč na cesty
Ve velké míse smíchat:
4 hrnky vloček
2 hrnky hladké mouky
1 a půl hrnku cukru
2 plné lžíce kokosu
V menší misce:
1 polévkovou lžíci jedlé sody zalít 4 lžícemi VAŘÍCÍ vody – a nechat vyšumět
360 g Hery (rozehřáté) (někdy se dává jen 1 kostka – 250 g a jde to také)
2 vrchovaté lžíce medu
Mokrou část nalít k suché směsi, zamíchat.
Těsto naplácat (doslova) na vymaštěný plech vysypaný kokosem a péct na 200 °C asi tak 15 minut.
Poté se vyndá se z trouby a ještě horký se musí nakrájet. Až vystydne, ztuhne, a už by se nakrájet nedal.
Ještě jedna rada: raději péct na plechu s vyšším okrajem, koláč má tendenci přetékat!
Poznámka redakce: Koláč je výborný na cesty, vydrží dlouho, teda pokud se nesní! Máme vyzkoušeno. Do těsta lze přidat i rozinky, sušené švestky, apod.