Marmeláda z květů černého bezu
Ingredience
10 květů černého bezu
1 sáček želírovací prostředek
200 g krystalového cukru
200 g želírovacího cukru
750 ml převařené vody
šťáva z 1 ks citrónu
menší zavařovací skleničky s uzávěrem
Postup
1. Květy bezu zbavíme tuhých stopek a zalijeme 750 ml převařené, ale mírně prochladlé vody, necháme namočené ve vodě 3 dny.
2. Květy scedíme, do vody přidáme šťávu z 1 citronu a přisypeme želírovací prostředek, postupujeme nejlépe dle návodu na obalu (v případě Gelfixu jej smícháme s 2 lžícemi cukru a přidáme do vody, necháme 1 minutu povařit).
3. Přidáme zbytek smíchaný želírovací cukr s krystalem a za občasného míchání necháme cukr rozpustit a celé tak 5 minut povaříme.
4. Horkou marmeládu plníme do menších skleniček s uzávěrem, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.