Makový jablečník
Ingredience
1 kg jablek
550 g práškového cukru
6 vajec
2 dl oleje
2 dl vody
300 g polohrubé mouky
150 g mletého/nemletého máku
½ balíčku prášku do pečiva
čokoládová poleva
Postup
Očištěná jablka pokrájíme na kostky a podusíme se 100 g cukru. Žloutky vymícháme s 300 g cukru, postupně vmícháme olej, vodu, mouku s práškem do pečiva. Nakonec zapracujeme sníh z bílků. V misce vymícháme mák, 150 g cukru a asi třetinu těsta. Podušená jablka rovnoměrně rozložíme na dno plechu vyloženého mastným papírem. Na jablka rozetřeme makové těsto a na to zbytek těsta. Pečeme při 175 °C cca 45 minut. Po vychladnutí vyklopíme a na jablka dáme čokoládovou polevu.