Lehký jarní řez
Zákusek pro ty, kdo mají rádi jemné osvěžující moučníky. Lze je dělat s jakýmkoliv ovocem.
Ingredience:
Na těsto:
4 vejce
25dkg práškového cukru
25dkg polohrubé mouky
10 lžic vlažné vody
10 lžic oleje
1 lžička prášku do pečiva
Na náplň:
1 smetana ke šlehání
1 kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany
Na želé:
500ml vody
1dcl sirupu (jahoda, grep)
1 balíček vanilkového pudinku
Postup přípravy:
1. Ušleháme žloutky s cukrem, hmotu ušleháme do pěny, moučník bude jemnější.
2. Vmícháme 10 lžic vody, olej, polohrubou mouku prosátou s kypřícím práškem. Nakonec velmi jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem.
3. Vložíme do středně vyhřáté trouby (180°C) a pečeme dokud povrch nezezlátne.
4. Na náplň si ušleháme smetanu a opatrně vmícháme jogurt (zakysanou smetanu). Vychladlý korpus namažeme touto vzniklou směsí a poklademe ovoce.
5. Čerstvé jahody pokrájíme na půlky a pokládáme řeznou stranou dolů.
6. Připravíme želé. Smícháme půl litru vody, sirup a vanilkový pudink. Důkladně rozmícháme a povaříme do hladka.
7. Mírně vychladíme, vlijeme na náplň a necháme ztuhnout.
Dobrou chuť přeje celá redakce. A klidně nám něco doneste – rádi si dáme s vámi do nosu! 😉