Květákový nákyp se zakysanou smetanou
Ingredience
1 květák
2 vejce
70 g másla
100 g taveného sýru
200 g zakysané smetany
1 rajčatový protlak
sůl, pepř, muškátový květ, petrželka na ozdobu
Postup
Květák rozebereme na růžičky a necháme chvíli povařit v osolené vodě tak, aby lehce změkl. Vodu slijeme a uvařený květák necháme chvíli zchladnout. Mezitím si v kastrolku rozpustíme máslo a sýr, přidáme rajčatový protlak, necháme několik minut povařit a sporák vypneme.
Květák dáme do mísy, kde ho vidličkou rozmačkáme, přidáme zakysanou smetanu, máslo se sýrem a s protlakem. Do směsi rozklepneme vejce (pro nadýchanost lze vmíchat nejprve žloutky a na úplný závěr ušlehaný sníh z bílků). Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ.
Hmotu nalijeme do pekáčku, který jsme vymazali máslem (nebo vložili pečící papír), uhladíme a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme na 180 °C asi 35 minut, dalších 10 minut při teplotě 200 °C. Respektujeme zkušenosti s vlastní troubou.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.