Upeč třeba chleba
recenze knihy Kvásek
Programátorka Lois žije v permanentním stresu. Kromě napětí z přemíry práce ji trápí bolavý žaludek. Když jí u dveří přistane leták s rozvážkou domácího jídla, rozhodne se ho vyzkoušet. Pro její zažívání i nervy je to hotový balzám, po kterém se cítí skvěle. Jenže každá pohádka jednou končí. Bratři, jimž podnik patřil, se musí vrátit kvůli končícímu vízu zpátky do Evropy. Lois přenechají keramický hrnek s kváskem. Mladá žena má jediný úkol, udržet kvásek při životě a péct poctivý domácí chleba. Lois se do nové činnosti zamiluje, peče chleba nejen pro sebe, ale také pro kolegy v práci. Když se rozhodne ucházet o místo na místním farmářském trhu, netuší, jak moc se její život díky bujarému a svéráznému kvásku změní.
Robin Sloan se čtenářům poprvé představil s knihou Nonstop knihkupectví pana Penumbry, která zaujala neobvyklým propojením světa tajů a záhad s moderními technologiemi. V románu Kvásek se autor opět vrátil k technice, tentokrát ji dal dohromady s tradiční domácí kuchyní.
Do rukou se vám dostává kniha, kterou můžete uchopit různými způsoby. Můžete ji brát jako motivační příběh, který vám může pomoct změnit život. Nebo ji vnímat jako poselství směrem k současné společnosti – jak spolu můžou kráčet ruku v ruce tradice a moderní technologie. Lze je skloubit dohromady? Každopádně se autor zabývá myšlenkou, kam dokáže člověk jít při hledání nových způsobů zajišťování potravy pro lidskou společnosti. Bio potraviny, pojídání hmyzu nebo vynalézání jednoduchých alternativ ke klasickému jídlu jako jsou tekuté náhražky, které mají zasytit, zároveň tělo nezatěžovat. Právě tato vize působí trochu děsivě, zejména jste-li příznivci tradičních pokrmů, které si můžete pořádně vychutnat.
Kvásek je psán poutavě, dobře se čte. Autor použil ich-formu, příběh sledujeme z pohledu Lois. Do knihy zakomponoval i trochu magična podněcujícího čtenářovu představivost a fantazii. Chlebový kvásek zpívá, dokonce vyžaduje speciální hudbu, v kůrkách bochníků kreslí obličeje, které se tváří podle toho, zda jim Loisina péče vyhovuje. Pokud jste až doposud neměli chuť na krajíc čerstvého voňavého chleba, při čtení ji určitě dostanete. S Lois a jejím “vypečeným” kváskem, který vyžaduje speciální péči, proniknete do světa programátorů, jejichž jedinečný svět je pro nás mnohdy nepochopitelný a nahlédnete do zákulisí zkušených trhovců.
Název knihy | Kvásek |
Autor | Robin Sloan |
Žánr | Literatura světová, romány |
Nakladatelství | HOST |
Rok vydání | 2018 |
Počet stran | 280 |
ISBN | 978-80-7577-582-5 |
www.nakladatelstvi.hostbrno.cz | |
www.palmknihy.cz | |
www.databazeknih.cz |
Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Nově Host hledá kvalitní knihy i v oblasti žánrové (sci-fi a young adult) a dětské literatury. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků. Naší cílovou skupinou jsou jednak lidé, kteří se zabývají literaturou „na vyšším stupni“ (studenti, učitelé apod.) a dále průměrně či spíše nadprůměrně nároční čtenáři, kteří se u knih chtějí bavit a odpočívat, avšak spotřební a braková literatura je pod jejich úroveň.
http://nakladatelstvi.hostbrno.cz
PalmKnihy jsou největším a nejstarším obchodem s elektronickými knihami v České republice. Téměř dvanáct tisíc titulů od více než šest seti nakladatelství doplňuje také široká nabídka audioknih. Přehledný a intuitivní eshop umožňuje okamžitý a jednoduchý nákup e-knih, které můžete začít číst ještě dnes. Dostupnost všech formátů e-knih zajišťuje podporu všem zařízením, od čteček až po počítače nebo mobily. Na Palmknihách navíc najdete i stovky titulů zcela zdarma. Široký záběr slevových akcí učiní každou e-knihu dostupnou, díky předprodejům pak první stránky novinek ochutnáte mnohem dřív, než se kniha objeví na pultech.