Co třeba kuchařka pod stromeček – stačí si jen vybrat
Nevíte, co koupit mamince či babičce pod stromeček? Proč nezkusit třebas pěknou kuchařku, kterých se na trhu v poslední době opravdu urodilo. Dnes si představíme tři z nich – jsou z nakladatelství SmartPress a každá je o něčem, tak trošku, jiném.
Kuchařka první republiky – Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková
Kuchařka přináší to nejlepší z gastronomické tradice naší země. Kniha je rozdělena do dvou základních částí. V jedné se seznámíte s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Iška Posnerová či Vilém Vrabec. V této části najdete také stránky, věnované kuchyni tehdejších filmových hvězd a speciality tehdejších slavných lahůdkářství, hotelů a restaurací.
V druhé části knihy se autorky knížky, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková věnují běžné kuchyni prostých lidí tak, jak se vařívala například na pražském Žižkově, v Karlíně či v Libni. Dozvíte se, jak vypadal třeba slavnostní studený bufet, chlebíčková párty Vlasty Buriana či jak správně připravit huspeninu nebo haši.
Cílem knihy je mimo jiné přiblížit čtenářům českou prvorepublikovou kuchyni, tedy tu, která v našich dějinách tvoří gastronomicky nejzajímavější období, plné jak úcty k tradičním venkovským a regionálním jídlům, tak inspirace tehdejšími velkými kuchyněmi, především francouzskou. Knihu doprovodí nádherné jídelní fotografie Aleny Hrbkové a také fotografie dobové včetně jídelníčků či ukázek z tehdejších kulinárních časopisů.
ISBN: 978-80-87049-73-0 Formát: 172 x 240 mm Vazba: pevná Provedení: barevné fotografie u každého receptu Počet stran: 224
Květinová kuchařka – Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdoben, Jana Vlková
Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.
Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.
Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů (přičemž barevně znázorněnou část využíváme v kuchyni), zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.
Vazba: pevná Formát: 220 x 220 mm Fotografie: ke každému receptu Počet stran: 288 stran
ISBN: 978-80-87049-76-1
Vaříme s dětmi pro děti – Vaření pro děti od tří do deseti let, Petra Novotná
Tato kuchařka je skvělou inspirací pro všechny maminky, které rády vaří svým dětem originální, chutná a zdravá jídla, a také pro všechny ty, které rády tráví čas s dětmi v kuchyni a krůček po krůčku je učí, jak zacházet s vařečkou a dalším náčiním. Petra Novotná, grafička, fotografka, ale hlavně máma, připravila společně se svými malými dětmi kuchařku plnou krásných jídel, která budou chutnat dětem i vám. Takových jídel, na nichž děti projeví svou kreativitu a další dovednosti. Petra chce maminkám ukázat, že není třeba být přehnaně ve stresu z toho, co děti dostávají na stůl, naopak! I v kuchyni je třeba si to s těmi nejmenším i patřičně užít!
Kniha je psaná jak pro maminky, tak pro děti. Tučně jsou vyznačeny postupy pro malé kuchaře, klasickým písmem pak pokyny pro velké kuchařky. Naučte své děti při vaření rozpoznávat nejrůznější suroviny i jejich vlastnosti, naučte je zapínat i vypínat troubu, opatrně krájet ovoce i zeleninu do salátu, míchat, válet a hlavně se z dobrého jídla těšit!
ISBN: 978-80-87049-79-2 Formát: 170 x 240 mm Vazba: Pevná Provedení: ke každému receptu barevná fotografie, krásné barevné ilustrace autorkou vysvětlovaných surovin i zvyků Počet stran: 208
Kuchařky vydalo nakladatelství Smart Press, k objednání na www.smartpress.cz.
Nakladatelství Smart Press, s. r. o. založila v roce 2005 Martina Boledovičová. Díky Josefu Formánkovi (Prsatý muž a zloděj příběhů), bioženě Hance Zemanové (Biokuchařka Hanky Zemanové, vyhlášena nejlepší kuchařkou roku 2006) nebo díky Ivě Málkové (bestsellery „Hubneme s rozumem“) se o nakladatelství dozvěděly desítky tisíc čtenářů. Náš zapálený tým se věnuje především vydávání originálních kuchařek nadšených českých autorů.
Víme, že na internetu lze najít ledacos – jistě i dobrý recept. Dá to ale práci, vypátrat takový, který bude fungovat od začátku až do konce. S kuchařkami nakladatelství Smart Press si kupujete nejen kuchařské postupy, ale také pomocnou ruku autora prověřeného nejen lety praxe ve vlastní či restaurační kuchyni, ale také týmem našeho nakladatelství. Knihy z naší produkce představují na českém trhu vždy jedinečné téma i originální zpracování – netradiční vazby, krásné fotografie, nápadité ilustrace atd. Začtěte se do kuchařek, které nejsou jen o vaření, nebo sáhněte po tematice bio/eko, knihách pro maminky či úspěšné beletrii. Více na www.smartpress.cz.