Křehký třešňový koláč s krémem
Voňavý koláč plný šťavnatých třešní… láska na první ochutnání!
Počet porcí: 10 řezů | Doba přípravy: Do 30 minut
Ingredience
Na těsto:
100 g moučkového cukru
200 g chladného másla, nakrájeného
300 g hladké nebo polohrubé mouky + na posypání pracovní plochy
1 vejce
Na náplň:
700 g třešní
200 g přírodního krupicového cukru
4 lžíce třešňovice (lze vynechat)
100 g mletých mandlí
3 vejce
jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
285 ml smetany (12% či ke šlehání)
80 g rozpuštěného másla
moučkový cukr na poprášení
Příprava jídla
1. Třešně posypte dvěma lžícemi cukru, případně zakápněte pálenkou. Nechte v chladu půl až dvě hodiny macerovat.
2. Zpracujte těsto, vytvarujte z něj plošší kouli a půl hodiny chlaďte. Pak těsto vyválejte na lehce pomoučněné ploše a vyložte jím formu o průměru 30 cm. Dejte chladit – i do mrazáku.
3. Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 stupňů. Korpus propíchejte vidličkou, vyložte kolečkem pečicího papíru, posypte suchými luštěninami a dvacet minut předpečte. Sejměte papír a korpus pečte ještě deset minut do tmavě zlaté barvy. Teplotu snižte o deset stupňů.
4. Do mandlí zašlehejte vejce, cukr, kůru, smetanu i máslo, vmíchejte třešně i se šťávou, kterou pustily, a náplň vlijte na korpus. Pečte asi čtyřicet minut nebo dokud náplň trochu nezpevní, nechte vychladnout a poprašte cukrem.
zdroj: apetitonline.cz