Knižní tip: 160 gramů sacharidů
Ve vydavatelství Noxi vyšla nová kniha pro každého, kdo se chce zdravě a plnohodnotně stravovat. Kniha 160 gramů sacharidů – Jezme chutně bez výčitek vznikla jako reakce na lékařsky předepisované diety pro cukrovku a rezistenci na inzulín. Autorka v ví přináší chutné, originální a zábavné recepty pro všechny, které mají rádi dobré jídlo.
Nový zdravý přístup nejen k jídlu, ale i ke svému tělu a duši představuje dietní program maďarské autorky Krisztiny Vrábel. Tato dieta v praxi znamená tolik, že denně můžeme zkonzumovat 160 gramů sacharidů (v poměru snídaně 30, dopolední a odpolední svačina 20 – 20, oběd 50, večeře 40).
Denní dávku je potřebné rozdělit na pět jídel, aby byl lidský organismus rovnoměrně zásobovaný energií, a aby nekolísala hladina cukru v krvi.
V případě diety 160 gramů sacharidů se nekonzumují rafinované cukry, bílá mouka, limonády a alkohol.
Ideální je pro všechny lidi, kteří se chtějí ve svém těle cítit dobře. Potřebná je pro lidí, kteří mají cukrovku anebo problémy s cukrem v krvi.
Krisztina Vrábel nabízí sbírku zdravých receptů, při kterých si ani neuvědomíte, že se v něčem omezujete.
Ukázka:
Před dvěma lety jsem byla velmi roztrpčená, když se zjistilo, že mám inzulinovou rezistenci, a dietolog mi dlouze vypočítával, které potraviny jsou pro mě ode dneška zakázané, kdy a kolik toho můžu sníst. Vaření (a jídlo) je mou vášní, programované a kontrolované stravování nebyla nikdy moje parketa.
Jak se tohle všechno vůbec dá zvládnout, odměřovat každičký gram, jak dokážu tento jídelníček „vpašovat“ nejenom do svého, ale trochu i do života své rodiny? Dám si ještě vůbec v životě něco dobrého k jídlu? Tohle byly mé bezprostřední myšlenky. Když jsem se vzpamatovala z prvního šoku, začala jsem střízlivě zvažovat slyšené, stahovala jsem z internetu nutriční tabulky, začala jsem jídla třídit – a co je ještě důležitější – začala jsem se s nimi seznamovat na základě složení jejich surovin a výživných látek.
Situace se hned jevila veselejší, brzy jsem zjistila, že i v budoucnu mě čekají stejně pestrá a CHUTNÁ jídla jako dosud, jen musím změnit některé své návyky. Vyhostila jsem ze své kuchyně pšeničnou bílou mouku, místo ní používám celozrnné a semolinové mouky. Řekla jsem NE rafinovanému cukru a místo něj peču s přírodními sladidly. Zdánlivě nesmrtelnou dvojici příloh – brambory a rýži – jsem dokázala na tisíce způsobů nahradit zeleninou, celozrnnými moukami a saláty.
Podařilo se mi sestavit tuto velmi bohatou kuchařku a její kapitola o dezertech dokazuje, že se nemusíme vzdát ani sladkostí.
Z maďarského originálu 160 grammos szénhidrátdiéta preložila Tatiana Notinová.
Vyšlo 8. ledna 2016 ve vydavatelství NOXI za maloobchodní cenu 279 Kč.
Nakladatelství NOXI vydává knihy pro zdravý životní styl a chvíle pohody. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, které se v zahraničí staly bestsellery, především pak knihy o zdravém životním stylu ale i kvalitní beletrii. Vydavatelství působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je paní Jana Mišíková.