Recepty a vařeníVolný čas

Karamelový větrník na plech

Karamelový větrník na plechIngredience:
cukr moučka 3 lžíce
máslo 250 + 230 g
mléko 750 ml
hladká mouka 230 g
pudinkový prášek karamelový 2 ks
sůl špetka
šlehačka 1
vejce 8 – 9 ks
voda 750 ml

TĚSTO:
Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (trvá to asi 4 minuty). Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další. Vymažeme dva plechy tukem a naneseme těsto rozdělené na polovinu. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30 – 40 minut. Nebojte se, hned tak se nespálí. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.

NÁPLŇ:
Uvaříme 2 karamelové pudinky ve 750ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme 1 máslo se 2 lžícemi moučkového cukru a postupně přidáváme uvařený, zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti. Na první plát naneseme karamelovou náplň a na to dáme ušlehanou jednu šlehačku s cukrem a ztužovačem. Přiklopíme druhý plát a navrch polijeme karamelovou polevou.

KARAMELOVÁ ŠLEHAČKA (poleva):
250 g cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Odolejte pokušení ochutnat, pálí jako čert! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do druhého dne. Pokud se vám to nepodaří, spojte ji s ušlehanou smetanou.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.