Jahodové obláčky
Tento dezert je velice dobrý obzvláště na teplé letní dny. Příjemně Vás ochladí a velice si pochutnáte. Obzvláště milovníci jahod si přijdou na své.
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4 porce
Potřebujeme: 250g čerstvých jahod,
70g krupicového cukru,
2 bílky,
250g vychlazeného hustého bílého jogurtu,
1/2 lžičky vanilkové esence
Příprava:
1) Omyjeme a osušíme jahody, zbavíme je zelených kalíšků a 4 jahody si ponecháme na ozdobu. Ostatní dáme do misky, posypeme lžící cukru a rozmačkáme vidličkou.
2) Ve velké suché míse šleháme sníh téměř dotuha a pak postupně zašleháváme zbylý cukr tak, že po každém přidání důkladně prošleháme, až vznikne lesklý a tuhý sníh.
3) Do sněhu velmi opatrně vmícháme kovovou lžící jogurt a vanilkovou esenci.
4) Do této jogurtové směsi pak lehce přimícháme rozmačkané jahody i se šťávou. Nesmíme je míchat příliš důkladně, protože bychom porušili nadýchanou strukturu dezertu.
5) Dezert rozdělíme do 4 pohárů o obsahu 200ml a ozdobíme zbylými jahodami. Dezert podáváme ihned, nebo ho necháme před podáváním 3-4 hodiny chladit.