Recepty a vařeníVolný časZdraví a životní styl

Granátové jablko se postará o vaše neduhy a mládí – co dalšího vám jeho konzumace přinese?

S úctyhodnou výškou mezi pěti a osmi metry se může pyšnit strom Marhaník, který může být i několik let starý. Jeho typické sladkokyselé plody se řadí mezi ovoce, které se charakterizují šestibokým tvarem a dosahují velikosti až 12 cm. Pod jeho tvrdou slupkou se skrývá až dvanáct bloků obsahujících neuvěřitelné množství až 600 semen.

Granátové jablko je skvělým pomocníkem při doplňování tekutin, minerálů jako je vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor a vitamínů, zejména ze skupiny A, B a C. S obsahem fytoestrogenu nalézajícím se v listech a jadérkách blahodárně působí na cévy a kůži. Navíc jako významný antioxidant ochrání naše buňky před volnými radikály. Obsahuje totiž polyfenoly příznivě působící na zmírnění chronických zánětů a napomáhající proti stárnutí buněk. Některé studie dokládají, že vysoký příjem polyfenolů je schopen eliminovat růst rakovinných buněk. Konzumací rubínového zázraku prokrvíte srdeční svaly, napomůžete se snížením cholesterolu v krvi a se snížením krevního tlaku.

V obchodech se soustřeďte na pohled lesklá se červenožlutou nebo temně rudou slupkou. Tím eliminujete riziko, že si domů přinesete přezrálý plod s již vysušenými jádry. Slupku a bílé přepážky z pouzder nikdy nekonzumujte. Obsahují totiž mnoho svíravých látek těžko stravitelných pro náš organismus.

Granátové jablko můžete využít do smoothie nebo do orientálního nápoje šerbert. Je možné ho přidat i do salátů, granoly nebo třeba do moučníků. V teplé kuchyni ho využijete k drůbežímu nebo grilovanému masu a rybám. Tak vyzkoušejte například v kombinaci s lososem.

 

Pečený losos na kuskusovém základu

Suroviny na 1 porci:

  • filet z lososa 110 g
  • olivový olej 5 g
  • vařený kuskus 60 g
  • jadérka z granátového jablka 30 g
  • řapíkatý celer 40 g
  • mrkev 50 g
  • olivový olej na salát 5 g
  • citronová šťáva a kůra
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup:

Lososa pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a na olivovém oleji opečeme dozlatova. Uvařený kuskus smícháme s jadérky, na kousky nakrájeným celerem, nastrouhanou mrkví a ochutíme solí, opepříme, přidáme olivový olej a citronovou šťávu i kůru. Nakonec vmícháme nasekané bazalkové listy.


zdroj: fresh.iprima

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.