Elixír zdraví – zlaté mléko
Sápe se na vás nějaká ta viróza či nachlazení a jste zastánci přírodní medicíny? Díky tomuto receptu na zázračné zlaté mléko s nimi hravě zatočíte! Ingredience ve zlatém mléce obsažené mají vysoké protizánětlivé, antioxidační a regenerační účinky a stimulují přirozenou obranyschopnost organismu. Hotový životabudič!
Ingredience:
- 250ml mléka (můžete použít mandlové či kokosové)
- 1 lžička mleté kurkumy (nebo čerstvě namletý kořen kurkumy)
- 1/2 lžičky mleté skořice či 1 celá skořice
- špetka cayenského pepře
- 1 lžíce medu či datlového sirupu
- 1 lžička ghí (přepuštěné máslo) či panenského kokosového oleje
Postup:
- Do hrnce přidejte mléko, koření a ghí (či panenský kokosový olej) a přiveďte pozvolna k varu.
- Několik minut nechte probublávat na mírném plameni až se směs rozvoní, občas promíchejte.
- Skrz sítko přeceďte a nechte zchladnout na teplotu, kdy bude nápoj příjemně pitelný.
- Přidejte med či datlový sirup dle chuti. Posypte skořicí.
- Užijte si blahodárné účinky zlatého elixíru!
Co je zlaté mléko?
Tento tradiční ajurvédský nápoj je v Číně, Indii a jihovýchodní Asii o pro své léčivé účinky využíván již od nepaměti. Za svůj název vděčí své pronikavě žlutě zlatavé barvě, kterou mu dává kurkuma. Pro své blahodárné účinky je někdy přezdívané jako “životabudič” či “zázračné mléko”. Ingredience v něm obsažené jsou totiž účinnými přírodními léky samy o sobě, v tomto spojení své účinky však ještě mnohonásobně násobí.
Tento životodárný nápoj je dobré popíjet večer před spaním, a to nejen když na nás něco leze, ale také v případě zažívacích obtíží, problémů se spánkem či nervozitě. Působí také preventivně proti různým civilizačním chorobám, jelikož stimuluje imunitu a zároveň zklidňuje a regeneruje organismus. Na zdraví!
Síla přírody
Kurkuma, známá také pod názvem indický šafrán či žlutý zázvor, má silné protizánětlivé, antibakteriální a regenerující účinky. Obsahuje antioxidant kurkumin, který posiluje imunitní systém a snižuje riziko rakoviny a jiných civilizačních onemocnění. Dlouhodobým vařením se její účinky snižují, přidávejte ji tedy při vaření do jídla až ke konci! Cayenský pepř je skvělý bojovník proti nachlazení, virům a plísním. Podporuje trávení, posiluje srdce a mimo jiné působí proti kašli. V kombinaci s kurkumou mnohonásobně zvyšuje její účinky! Nezapomeňte tedy do každého jídla s kurkumou přidat vždy také špetku cayenského či černého pepře.
Skořice je jedním z nejsilnějších antioxidantů na světě. V kombinaci s medem má skvělé uzdravující účinky! Med má také silné protizánětlivé a antibakteriální účinky, podporuje metabolismus a detoxikuje tělo. Je důležité dát si pozor, aby se vysokou teplotou neznehodnotily jeho cenné látky a proto jej nikdy nepřidávejte do vroucího nápoje, ale až po mírném vychladnutí.
Ghí (přepuštěné máslo) či panenský kokosový olej jsou v receptu důležité proto, že kurkumin je rozpustný v tucích, které tak zajišťují vyšší vstřebatelnost kurkuminu do těla.