Dýně hokkaidó – zázračný plod nejen v prevenci vzniku rakoviny
Obliba dýně Hokkaidó neustále stoupá nejen kvůli její sladké a lehce oříškové chuti. Původní název Hokkaidó se počeštil do dnešní podoby Hokaido. Příznivce zdravého životního stylu jistě potěší zdravotní benefity, které přináší.
Tato nízkokalorická pochutina bohatá na vitamíny a minerální látky vás uchvátí svou jemně máslovou chutí a variabilitou při její přípravě. Obsahuje úctyhodné množství vitamínu A, B, C, E a K. Těhotné ženy uvítají kyselinu listovou společně s dalšími živinami příznivě působící na vývoj děťátka. Je zastoupena množstvím omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin, fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa, zinku a betakarotenu. Jako významný antioxidant má údajně protirakovinné účinky. Obsahuje kryptoxantin napomáhající snižovat vznik rakoviny plic o úctyhodných více než 30 %.
Zvyšte její konzumaci při léčbě žaludečních či ledvinových potížích, poruchách srdečních nebo při léčbě slinivky břišní a sleziny. U pánů se doporučují opražená dýňová semínka při potížích s prostatou. Tykev se dokonce postará i o váš zrak díky obsahu luteinu a zeaxantinu.
Dýni hokkaidó využijete do polévek, omáček, marmelád, nádivek, jako součást zapečených jídel, sladkých dezertů a do mnoha dalších pochutin. Fantazii se meze nekladou a můžete experimentovat. Navíc tento zázrak z přírody příjemně prohřeje a zasytí. Bez výčitek si ji mohou dopřávat i diabetici. Vždy ale vybírejte dýni s tvrdou, hladkou a sytě zbarvenou slupkou. Při zpracování jednoduše odstraníte vlákna a semínka uvnitř plodu. Slupku odstraňovat nemusíte. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny pomáhající s detoxikací organismu a při vaření nebo pečení změkne, tak vyzkoušejte dýňovo-mrkvové karbanátky nebo pomazánku z pečené dýně.
Dýňovo-mrkvové karbanátky
Potřebujete:
- 400 g dýně hokkaidó
- 2 ks vejce
- 1 ks mrkve očištěné a nastrouhané najemno
- 1 ks šalotky
- 2 – 3 stroužky česneku
- sůl, pepř, majoránka
- olivový olej
- strouhanka
Postup:
Vezmeme dýni, omyjeme ji, rozřízneme, vyjmeme semínka a odstraníme vlákna. Vydlabeme střed a nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a necháme odležet. Přidáme k dýni mrkev, najemno nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, vejce a promícháme. Dochutíme pepřem, majoránkou a špetkou soli. Směs zahustíme trochou strouhanky, vytvoříme malé karbanátky a obalíme ve strouhance. Jednotlivé karbanátky smažíme z obou stran na rozpáleném olivovém oleji.
Pomazánka z pečené dýně
Potřebujete:
- 1 ks dýně hokkaidó
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100 g sýr Gervais nebo cottage
- olivový olej
- pepř, sůl, bylinky (například tymián, rozmarýn, majoránka)
- dýňová semínka
Postup:
Omytou dýni rozřízneme, odebereme semínka a vlákna. Nakrájíme na kostičky a poskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Dýni osolíme, opepříme, dochutíme bylinkami a zakápneme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C do změknutí. Měkkou vychladlou dýni přemístíme do mísy, přidáme sýr, citronovou šťávu a rozmixujeme. Při podávání ozdobíme opraženými dýňovými semínky.