Recepty a vařeníVolný čas

Dýně hokkaidó – zázračný plod nejen v prevenci vzniku rakoviny

Obliba dýně Hokkaidó neustále stoupá nejen kvůli její sladké a lehce oříškové chuti. Původní název Hokkaidó se počeštil do dnešní podoby Hokaido. Příznivce zdravého životního stylu jistě potěší zdravotní benefity, které přináší.

Tato nízkokalorická pochutina bohatá na vitamíny a minerální látky vás uchvátí svou jemně máslovou chutí a variabilitou při její přípravě. Obsahuje úctyhodné množství vitamínu A, B, C, E a K. Těhotné ženy uvítají kyselinu listovou společně s dalšími živinami příznivě působící na vývoj děťátka. Je zastoupena množstvím omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin, fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa, zinku a betakarotenu. Jako významný antioxidant má údajně protirakovinné účinky. Obsahuje kryptoxantin napomáhající snižovat vznik rakoviny plic o úctyhodných více než 30 %.

Zvyšte její konzumaci při léčbě žaludečních či ledvinových potížích, poruchách srdečních nebo při léčbě slinivky břišní a sleziny. U pánů se doporučují opražená dýňová semínka při potížích s prostatou. Tykev se dokonce postará i o váš zrak díky obsahu luteinu a zeaxantinu.

Dýni hokkaidó využijete do polévek, omáček, marmelád, nádivek, jako součást zapečených jídel, sladkých dezertů a do mnoha dalších pochutin. Fantazii se meze nekladou a můžete experimentovat. Navíc tento zázrak z přírody příjemně prohřeje a zasytí. Bez výčitek si ji mohou dopřávat i diabetici. Vždy ale vybírejte dýni s tvrdou, hladkou a sytě zbarvenou slupkou. Při zpracování jednoduše odstraníte vlákna a semínka uvnitř plodu. Slupku odstraňovat nemusíte. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny pomáhající s detoxikací organismu a při vaření nebo pečení změkne, tak vyzkoušejte dýňovo-mrkvové karbanátky nebo pomazánku z pečené dýně.

 

Dýňovo-mrkvové karbanátky

Dýňovo-mrkvové karbanátky

Potřebujete:

  • 400 g dýně hokkaidó
  • 2 ks vejce
  • 1 ks mrkve očištěné a nastrouhané najemno
  • 1 ks šalotky
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř, majoránka
  • olivový olej
  • strouhanka

Postup:

Vezmeme dýni, omyjeme ji, rozřízneme, vyjmeme semínka a odstraníme vlákna. Vydlabeme střed a nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a necháme odležet. Přidáme k dýni mrkev, najemno nakrájenou šalotku, prolisovaný česnek, vejce a promícháme. Dochutíme pepřem, majoránkou a špetkou soli. Směs zahustíme trochou strouhanky, vytvoříme malé karbanátky a obalíme ve strouhance. Jednotlivé karbanátky smažíme z obou stran na rozpáleném olivovém oleji.

 

Pomazánka z pečené dýně

Pomazánka z pečené dýně

Potřebujete:

  • 1 ks dýně hokkaidó
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 g sýr Gervais nebo cottage
  • olivový olej
  • pepř, sůl, bylinky (například tymián, rozmarýn, majoránka)
  • dýňová semínka

Postup:

Omytou dýni rozřízneme, odebereme semínka a vlákna. Nakrájíme na kostičky a poskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Dýni osolíme, opepříme, dochutíme bylinkami a zakápneme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C do změknutí. Měkkou vychladlou dýni přemístíme do mísy, přidáme sýr, citronovou šťávu a rozmixujeme. Při podávání ozdobíme opraženými dýňovými semínky.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.