Dukátové buchtičky
Vynikající dukátové buchtičky s krémem jsou vzpomínkou na dětství, ale může si pochutnat i dospělý.
45 min. | hlavní chod | Česká kuchyně | 4 porce
Ingredience:
na buchtičky
500 g polohrubé mouky + na pomoučení válu
25 g droždí
70 g cukru
250–300 ml mléka
2 vejce
150 g másla
citronová kůra
sůl
100 g oleje
na vanilkový krém
600–700 ml mléka
100 g cukru
2–3 vaječné žloutky
½ balíčku vanilkového pudinku
½ balíčku vanilkového cukru
Postup:
Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme vejce, zbytek mléka, polovinu rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme. Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě vykynout.
Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly. Do pekáčku dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do tuku. Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.
Připravíme si krém. Do kastrůlku vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a přivedeme do varu. Poté vlijeme směs ze zbylého mléka, žloutků, vanilkového cukru a vanilkového pudinku. Vše společně krátce povaříme. Na talířky nalijeme krém, do nějž vkládáme upečené buchtičky.
Redakce portálu Chrudimka.cz vám přeje dobrou chuť!