Dny řemesel v Zemi Keltů
V keltském skanzenu Země Keltů v Nasavrkách proběhne od čtvrtka 4. července do soboty 6. července akce Dny řemesel. Tyto řemeslné dny jsou určené pro nadšence do historie a ruční výroby. Akce je také vhodnou volbou na výlet pro celou rodinu. Brány skanzenu budou otevřeny každý den od 10:00 do 18:00 hod. Součástí programu jsou ukázky řemesel, workshopy pro malé i velké, komentované prohlídky a řemeslné trhy.
Metalurgie a odlévání drahých kovů
„Lidé v době železné byli velmi zruční řemeslníci. Rozhodli jsme se proto návštěvníkům skanzenu předvést různé techniky a postupy vybraných řemesel. Využili jsme taktéž prodlouženého víkendu a začínáme už ve čtvrtek, kdy si ukážeme práci s textilem. Budeme zpracovávat vlnu a len. Stejně jako u každého řemesla, půjdeme pěkně od základů,“ vysvětluje za organizátory Jan Klouda.
Zpracování vlny a lnu začíná ve čtvrtek stříháním ovcí, pokračuje se předením nití, barvením přírodními barvivy a dostaneme se až ke tkaní. Od pátku do soboty je na programu metalurgie, což je zpracování kovů od počátečního tavení železné rudy v hliněné peci až po kování finálních výrobků. Dále budou mít návštěvníci možnost sledovat, jak se pravěkou metodou odlévá bronz. Zároveň keltský hrnčíř předvede různé metody zpracování keramické hlíny včetně práce na hrnčířském kruhu.
Dílničky pro děti i dospělé
Kromě ukázek bude možnost si některá řemesla i vyzkoušet. Připraveny budou dílničky, kde si mohou něco malého vyrobit i nejmenší návštěvníci. Po ruce bude vždy ochotný lektor, s jehož pomocí si zvládnete ukovat menší výrobek, nebo vyrobit šperk z drátků.
„Nebude chybět ani oblíbená ražba mincí či rýžování zlata. Naučíte se pletení ošatek, tkaní na hřebenovém stávku a spřádání nití. A když vám po práci vyhládne, naučíte se v keltské kuchyni upéct vlastní placku,“ láká na akci archeoložka Blanka Zelená.
Akce se odehrává v hezkém prostředí skanzenu, kde je možné využít komentovaných prohlídek. Krásný zážitek umocňuje okolní příroda Železných hor. V areálu je hostinec U Dubového Kelta, kde se lze občerstvit. Více o vstupném a otevírací době na www.zemekeltu.cz
© Foto: Jaromír Zajda Zajíček (FotoZajda.cz)