Dezerty jedna báseň – pokušení, kterému neodoláte
Máte mlsný jazýček? A jaké dobrůtky jsou nejblíž vašemu srdci? Někdo rád co nejvíc čokolády, jiný radši nadýchané, krémové a šlehačkové zákusky, a další třeba i zdravější variace z mrkve, kukuřičné mouky, červené řepy, a tak dál…
Tak jako tak, kdo by si občas něco sladkého nedal? Na autogramiádě světoznámé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové jsme prostě nemohli chybět. Ano, taky jsme tušili, že by tam mohlo být něco k zakousnutí pro návštěvy, a nemýlili jsme se. Ách, ty makronky… Ještě teď se nám sbíhají sliny!
Paní Slavíková procestovala celý svět, sesbírala řadu mezinárodních ocenění za své cukrářské umění, kromě jiného je třeba držitelkou světové ceny za práci s karamelem. A výsledky jejího sladkého kouzelnictví ochutnaly takové osobnosti jako třeba Nelson Mandela, Angela Merkelová, či Daniel Craig, představitel Jamese Bonda.
A taky americká politička Condoleezza Riceová, pověstná tím, že sladké prostě nejí a nepotřebuje a nechce – pokušení z dílny paní Slavíkové jednoduše neodolala!
Zajímalo by vás, co si připraví sama cukrářka, když má chuť na něco opravdu dobrého? Máme odpověď. Úplně prostě řekla, že si radši upeče chléb, dá si krajíc s pořádným máslem.
Ano, ačkoli je to neuvěřitelné, nejde to, jíst od rána do večera jenom dorty a kremrole!
Dezerty jedna báseň, nejnovější kniha paní Slavíkové, představuje hezkou řádku receptů: makronky, madlenky, cannelés, financiers, kokosky, vaflové trubičky, lodičky z Marseille, a další a další. Autorka si opravdu dala záležet, důkladně studovala všechny původní, staré recepty a zjišťovala, odkud co pochází, a krom jiného přišla také na to, že některé ingredience bude zapotřebí vyměnit, nahradit něčím jiným. Původ některých receptů totiž sahal až do středověku a od té doby se chutě hodně změnily.
Při další otázce z publika, která se týkala používání tvarohu, které se zdá být rozšířenější u nás než v jiných zemích, paní Slavíková neváhala ani chvilku. „Na náš český tvaroh nedám dopustit,“ řekla rozhodně, „ten jednoduše nemá konkurenci. I všechny cheesecaky s ním chutnají mnohem lépe.“
A souhlasila i s názorem, že nám chybí umění vychutnávat. Francouzi se nenechali natolik zviklat západními trendy a pořád si dokáží jako praví labužníci užít dobré jídlo bez zbytečných výčitek svědomí.
Co dodat závěrem? Můžete se těšit na další knížku, paní Slavíková už totiž pracuje na publikaci o chřestu. Je libo chřestovou marmeládu? Všechno je možné!
Než vyjde, potěšte své chuťové pohárky lahůdkami z knihy Dezerty jedna báseň. My jsme ji důkladně prostudovali, u každého receptu je uveden stupeň složitosti a některé jsou úplně nenáročné na přípravu. Dejte pak vědět, co se vám povedlo a jak vám chutnalo. Všem mlsným jazýčkům přejeme hodně zdaru v kuchyni.
Název knihy: Dezerty jedna báseň
Autorka: Mirka van Gils Slavíková
Žánr: kuchařky, zdravý životní styl, pečení, moučníky,
Rok vydání: 2015/04, 1. vydání
Počet stran: 128
Nakladatelství: IKAR
Formát: 187 × 240, vázaná
EAN: 9788024926902
ISBN: 978-80-249-2690-2
E-shop: http://www.bux.cz/knihy
Převzato z https://www.bux.cz .
Ikar je orientován především na ženské čtenářky, kterým nabízí romance, společenské romány a memoáry, kuchařky nebo rádce; zajímavým projektem je i řada historických biografií z Habsburské monarchie. Mezi zavedené a celosvětově úspěšné autory Ikaru patří Danielle Steel, Joy Fieldingová, Rosamunde Pilcherová, Barbara Woodová, Erich Maria Remarque, Lion Feuchtwanger či Johannes Mario Simmel; z českých autorů např. Klára Janečková, Hana Marie Körnerová.
Euromedia Group, k. s., (dále jen EMG) patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice. Vlastní nakladatelské značky Knižní klub (od r. 1992), Odeon (od r. 1999), Ikar (od r. 2000), Universum (od r. 2000) a YOLI (od r. 2014). Jednotlivé nakladatelské značky EMG svým zaměřením usnadňují čtenáři orientaci. Majitelem EMG je společnost Arraviet, s.r.o.