Chrudimka na houbách – Bedla vysoká
Kategorie: jedlé houby
Český název: Bedla vysoká
Latinský název: Macrolepiota procera
Bedla vysoká (Macrolepiota procera, někdy také Lepiota procera) je jedlá a velmi chutná stopkovýtrusná houba z čeledi pečárkovité. Pro svou relativně malou možnost záměny za jedovatou houbu je vhodná ke sběru a kulinářskému užití. K požívání je vhodný především klobouk, třeň je tuhý.
Popis:
Klobouk má v průměru 10 – 25 cm, v mládí uzavřený, vejčitého tvaru. Později dostává kuželovitý až plochý tvar. Uprostřed je tmavý hladký hrbolek. Pokryt je velkými hnědými šupinami.
Třeň je válcovitý, lehce vylomitelný, v mládí uvnitř vatovitý, posléze dutý.
Dužnina je v klobouku měkká, ve třeni vláknitá až tuhá. Vůně je jemná, chuť lehce oříšková.
Bedla vysoká je zaměnitelná za bedlu útlou či Konrádovou, které se liší tvarem klobouku – zejména středovým hrbolkem. Bedla vysoká, Konrádová i útlá jsou jedlé.
Ve Spojených státech dochází k otravám nejvíce po konzumaci bedel, protože tam hojně roste jedovatý druh bedly, Zelenolupen jedovatý (Chlorophyllum molybdites), který bývá běžně považován za bedlu vysokou. Tato krásná severoamerická bedla má zelený výtrusný prach i lupeny. V Evropě naštěstí neroste.
Výskyt:
Bedla vysoká roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích, převážně na prosvětlených okrajích a mýtinách.
Zařazení:
říše: houby (Fungi)
oddělení: houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
třída: stopkovýtrusé (Basidiomycetes)
řád: lupenotvaré (Agaricales)
čeleď: pečárkovité (Agaricaceae)
rod: bedla (Macrolepiota)
Kuchařka:
Pro výbornou chuť je bedla vysoká hojně vyhledávána, v některých oblastech je to dokonce jediná lupenatá houba, ke které mají lidé důvěru a sbírají ji pro kuchyňské účely. Nejlepší chuť mají mladičké paličkovité plodnice s ještě nerozevřeným kloboukem. Starší plodnice mají již tuhé třeně a jejich požití může vyvolat žaludeční potíže.
Bedla vysoká je vynikající jedlá houba, zvláště se hodí k obalování a smažení (jako řízky), je však použitelná i k běžné přípravě dušením nebo k sušení.
Bedla na kmíně
Bedly osolíme a poprášíme moukou. Rozpálíme máslo. Protože by kmín jinak opadal, tak těsně před smažením nebo přímo na pánvi posypeme kmínem z obou stran. Bedly se opékají na másle krátce, až zčernají (zespodu zezlátnou) max. 3-5 minut.
Vyjmeme a okamžitě podáváme, nejlépe s čerstvým měkkým chlebem.
Není také špatné klobouky potřít rozetřeným česnekem.
Další recept – bedly po lesnicku.