Chřestová krémová polévka
Právě je v plném proudu chřestová sezóna.
Chřest, přezdívaný král zeleniny, nejenže skvěle chutná, je i velmi zdravý. K jeho dalším přednostem patří nízká nutriční hodnota (17 kalorií na 100 g), mimo jiné je znám i svými afrodiziakálními účinky. Chřest byl oblíbenou pochutinou francouzského krále Ludvíka XIV. Jeho příprava není nijak složitá a výsledek stojí za to.
Chřestová krémová polévka
Potřebujeme:
- 800 g chřestu
- 1 l vody
- sůl
- cukr
- 1 l slepičího vývaru
- 80 g hladké mouky
- 80 g másla
- 2 žloutky
- 6 lžic zakysané smetany,
- muškátový oříšek.
Postup:
Chřest uvaříme ve vodě, vyndáme, nakrájíme na kousky. Jíšku z másla a mouky zalijeme vývarem z chřestu a slepičím vývarem, poté povaříme. Žloutky smícháme se smetanou a společně s chřestem přidáme do polévky. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.
Redakce portálu Chrudimka.cz vám přeje dobrou chuť!