Příroda a ekologieRecepty a vařeníVolný čas

Česnáček nahradí medvědí česnek

Nestihli jste si nasbírat česnek medvědí? Velmi dobře jej zastoupí právě česnáček. Výhoda je v tom, že má delší vegetativní dobu než česnek medvědí a navíc má také skvělé účinky – očistné, antiseptické a dokonce i protirakovinné.  Jeho česnekovo-hořčičná chuť je velmi příjemné zpestření do mnoha jídel.

Česnáček je dvouletá nebo krátce vytrvalá rostlina hojně rostoucí v listnatých a křovištních lesích, hájích, na rumištích a zahrádkách. Má ráda humózní, vlhké půdy, písčité i hlinité. Dorůstá do výšky 20 – 80 cm – záleží na podmínkách.

Co sbíráme?

Sbírá se celá nať na jaře, kdy je ještě mladý. Později je lodyha tuhá a tak sbíráme listy a květy bez lodyhy. Ze začátku má listy okrouhlé, podobné jako má popenec. Ovšem díky česnekovému aroma si jej s popencem nespletete (navíc popenec je taky jedlý).

Česnáček lékařskýÚčinky

Je to přírodní antibiotikum.

Má protizánětlivé a antiseptické účinky – žvýkání česnáčku pomáhá proti zánětu dásní, konzumace česnáčku je velmi přínosná, desinfikuje močové cesty, dýchací cesty a střeva. Pomáhá často při očistných kúrách, podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky.

Zevní užívání slouží k léčení vyrážek, ekzémů, zánětů kůže a nehojících se ran. Zevně se kombinuje často s kostivalem, měsíčkem. Je vhodné při léčbě kožních onemocnění zároveň česnáček i konzumovat, protože očista střev a správná funkce jater a slinivky má příznivý vliv na imunitu a hojení ekzémů.
Užívá se tedy celá nať nebo listy často v syrovém stavu nebo v podobě tinktury. V čajích není moc vhodný z důvodu jeho česnekového aroma.

Obsahuje hodně vitamínu C a A. Česnáčku lékařskému jsou dokonce přisuzovány protirakovinné účinky.

Použití v kuchyni

Česnáček – jak už napovídá jeho název – má česnekové aroma a v ústech chutná podobně jako česnek kombinovaný s hořčicí. Vzhledem k množství příznivých látek doporučuji připravovat jej syrový podobně jako pažitku – tedy jen tak na chleba, do pomazánek. Díky česnekovo-hořčičné chuti se výborně hodí do bylinkových dipů. Tepelná úprava mu příliš neprospívá.

Hodí se také do jarních salátů – přidá jim velmi příjemnou chuť, k rybám a k jehněčímu masu. Může se přidat také do krémové polévky z brokolice nebo květáku.

Semínka česnáčku se mohou využívat podobně jako semínka hořčičná.

Můžeme si z něj vyrobit pesto na těstoviny nebo česnáčkový ocet – celá nať česnáčku se vyluhuje v kvalitním octu. Za pár dnů se scedí a používá třeba do salátů.

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.