Recept na domácí bezový sirup
Mnozí z vás si určitě vzpomínají na to, jak babičky dělaly úžasné limonády z domácího bezového sirupu. Dnes si ukážeme, jak takovou domácí lahůdku připravit tak, aby byl sirup zdravý, plný vitamínů a samozřejmě bez konzervantů. Bezový sirup skvěle osladí čaj a nahradí umělé šťávy z obchodu.
Potřebujete
35 – 40 květů bezu (nesbírejte u silnic ani ve městě)
2 litry vody
1 kg cukru
4 citrony
Kdy sbírat květy bezu?
Květy bezu je nejlepší sbírat během jara v květnu a v červnu, kdy jsou největší, mladé a obsahují hodně pylu. Ideální čas je hned ráno během slunečných dní, protože tehdy jsou květy na pyl nejbohatší.
Postup
Nasbírané květy zpracujte ještě v ten den, kdy je sklidíte. Květy je potřeba zbavit jejich dřevnatých částí a broučků (nejlépe krátce properte ve vodě).
Vložte květy do hrnce a zalijte převařenou vychlazenou vodou. Následně přidejte citron, který si nakrájejte na kolečka. Také můžete použít jen vymačkanou citronovou šťávu místo celého citrónu.
Takto vyrobenou směs nechte odstát jeden až dva dny, dokud nezíská krásnou zlatou barvu.
Nyní je potřeba směs scedit tak, aby šťáva neobsahovala žádné stopy po květech. Použít můžete cedník nebo čistou utěrku/plátno. Zlatavou tekutinu zahřejte na 50 °C a za stálého míchání přidávejte cukr. Sirup je hotový ve chvíli, kdy je všechen cukr zcela rozpuštěný a tekutina získá hustší konzistenci.
Pokud chcete sirup déle skladovat, může jej ještě převařit. My doporučujeme rychleji spotřebovat, jelikož během varu ztratí sirup většinu vitamínů. Horký sirup vlijte do předem vyhřátých a zejména pořádně umytých lahví. Skladujte na chladném tmavém místě.